Mitä jos hellittäisit? 4 +1 vinkkiä

Tuntuuko elämä suorittamiselta? Arki on harmaata puuroa eikä loppua näy. Mitä jos hetkeksi pysähtyisit? Mieti arkeasi ja päivittäisiä toimintojasi. Onko siellä jotain, mistä voisit luopua? 

Ihmisen elämään ja arkeen mahtuu tietty määrä asioita. Nämä asiat voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan: Kuluttaviin ja palauttaviin. Kuluttaviin asioihin kuuluvat päivittäiset toiminnot, kuten työ, kotityöt, kaupassakäynnit jne. Palauttaviin asioihin taas kuuluvat uni, ravinto ja palauttava liikunta. Sitten on nippu asioita, jotka asettuvat johonkin noiden kahden välimaastoon riippuen siitä, antavatko ne sinulle voimaa vai vievätkö ne sinulta sitä. Näitä ovat esim. harrastukset ja ihmissuhteet. 

Photo by Emma Bauso on Pexels.com

Kuluttavien ja palauttavien asioiden tulisi olla tasapainossa. Kumpaa sun arjesta löytyy enemmän, kuluttavia vai palauttavia? Jos olosi on tasapainoinen ja jaksat työpäivän jälkeen harrastaa ja olla yhteydessä ystäviin, kuluttavat ja palauttavat asiat ovat todennäköisesti tasapainossa. Jos taas kaadut sohvalle työpäivän ja kotitöiden jälkeen ja raahaudut sieltä sänkyyn, kuluttavat asiat saattavat olla arjessasi pääroolissa. Silloin kannattaa pohtia, mistä voisit luopua. Asioiden loputon lisääminen ilman jonkun poistamista ei onnistu. Arkeen mahtuu tietty määrä asioita. 

Listasin tähän neljä kuluttavaa asiaa, joiden poistamiseen tai ainakin rajoittamiseen pyrin omassa arjessani. Älä kuitenkaan tee tästä listasta yhtä kuluttavaa asiaa lisää! Lue se rauhassa läpi ja mieti, onko listassa sellainen asia, joka koskettaa sinua. Voisitko luopua siitä ja hellittää?

  1. Muihin vertaaminen

”Naapurin Pirkko väitteli viime vuonna tohtoriksi, rakensi miehensä kanssa talon ja synnytti kaksoset. Nyt se treenaa teräsmieskisoihin! Ja minä en saa edes viikkosiivousta tehtyä työviikon jälkeen.”

Kuulostaako tutulta? Lähes kaikkien lähipiiristä löytyy ”Pirkko”, jolle kaikki tuntuu olevan mahdollista. Suorituksia toisensa jälkeen ja kaikki näyttää täydelliseltä viimeistä hiussuortuvaa myöten. Tunnet itsesi mitättömäksi ja aikaansaamattomaksi näiden supersuorittajien rinnalla. Ei kannata. Todennäköisesti ”Pirkko” (anteeksi nyt kaikki Pirkot, mutta tämän tarinan henkilö on täysin fiktiivinen) näyttää elämästään sinulle vain sen kauniin ja tehokkaan puolen. Kenenkään elämä ei ole täydellistä, vaikka se ulospäin siltä näyttäisi. Pirkolla saattaa olla joku asia elämästä paljon huonommin kuin sinulla. 

Jos johonkin haluat itseäsi verrata, vertaa itseesi. Vertaa siihen, mitä olit viisi vuotta sitten ja mitä olet nyt. Todennäköisesti olet saavuttanut hienoja asioita.

2. Some

Sosiaalinen media. Ah, tuo tämän päivän vitsaus. Se on ratkaisu silloin, kun pyykkivuori odottaa, opiskelutehtävä pitäisi saattaa loppuun tai kissanvessa pitäisi siivota. ”Mä vaan vähän vilkaisen ja sitten ryhdyn hommiin.” Parin tunnin päästä huomaat olevasi sohvalla tuhannen mutkalla niska jumissa. Some ruokkii meidän luontaista taipumusta nopeaan mielihyvään, siksi se on niin koukuttavaa. Samalla se ruokkii kohtaa nro. 1. Se suoltaa meille täydellisiä koteja, vartaloita ja viheristutuksia toisensa jälkeen. Ja taas me verrataan. 

3. Täydellisyyden tavoittelu

Psykologi ja tietokirjailija Juha T. Hakala puhuu siitä, että kympin tavoittelu ei kannata. Vähemmälläkin pärjää ja seiska riittää useimmiten oikein hyvin. Tämä on mielestäni hyvin lohdullista. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Hakalan kirjallisuuteen. Häneltä ilmestyi syksyllä 2020 teos: Vähemmän on enemmän. 

4. Aina saatavilla

Opettele sanomaan se kuuluisa EI. Silläkin uhalla, että tunnet itsesi hetken aikaa itsekkääksi. Sinun ei tarvitse olla aina ja heti saatavilla. 

+ 1 Pidä kiinni itselle tärkeistä asioista

Oli se sitten perjantai-illan punaviini, Seiska-lehden lukeminen sohvalla työviikon jälkeen tai pähkinäsuklaa kahvin kanssa, niin nauti siitä. Nauti siitä, vaikka se ei olisi viimeisimpien trendien mukaista tai ruokapyramidin ykkösosastoa. Olet sen ansainnut. 

Pidä huolta itsestä, terveisin Satu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: